Kuchnia polska

Kuchnia polska jest bez wątpienia jedną ze starszych kuchni świata wykorzystującą w swych potrawach znaczne ilości mięsiwa i warzyw. Zawarte i nadal dostępne w niej przepisy kulinarne zdają się praktycznie w stu procentach to potwierdzać. W związku z tym faktem nasza rodzima kuchnia nie należy do zdrowszego rodzaju kuchni ogólnoświatowych.
Spowodowane to jest właśnie zbyt dużymi ilościami zawartych kalorii w licznych przepisach odnoszących się do poszczególnych dań. Jedną z cech charakterystycznych dla naszej kuchni są tłuste potrawy i produkty zwierzęce, wytwarzane zwłaszcza z mięsa wieprzowego i drobiowego. Jedną z najbardziej rozpowszechnionych potraw wśród nas samych jak i cudzoziemców nas odwiedzających jest nasz polski bigos, który powinien być gotowany przez kilka dni na wolnym ogniu.
W nieco dawniejszej kuchni polskiej, okresu przedwojennego znane były także potrawy typu wegetariańskiego choćby tego rodzaju jak kluski czy zupa z dyni. Przepisy kulinarne odnoszące się do wykorzystania tego warzywa zachowały się do dnia dzisiejszego i potrawy z dyni są nadal serwowanymi w niektórych lokalach gastronomicznych czy też prywatnych domach, będących najczęściej znacznymi posiadłościami o charakterze gospodarstw agroturystycznych.