Formularz kontaktowy:

Wiadomość:


Kuchnia chińska

Mówiąc o kuchni chińskiej trudno jest mówić o jednej tego rodzaju kuchni. Związane to jest nieco w bliższy sposób z ogromnym zróżnicowaniem tego kraju, jakim są Chiny. Przepisy kulinarne kuchni chińskiej są bez wątpienia jednymi z najbardziej różnorodnych spośród innych kuchni azjatyckich. Wynika to oczywiście z ogromnego terenu, jaki zajmuje ten kraj, różnic klimatycznych i najważniejszego aspektu zagadnienia, czyli znacznego zróżnicowania kulturowego poszczególnych regionów.

Najczęściej wyróżnianymi kuchniami wywodzącymi się z tego kraju jest kuchnia kantońska, pekińska, szanghajska i syczuańska, której to nazwa w naszym kraju jest chyba jedną z bardziej znanych. Związane to jest z przyprawą, jaką wykorzystujemy także w naszej kuchni a którą to jest pieprz syczuański. W kuchni szanghajskiej wykorzystywane są większe ilości czosnku i tłustego mięsa, dlatego też może ona być nieco bliższa naszym upodobaniom. Kuchnia ta obfituje w ryby i innego rodzaju owoce morza.

Jednak najlepsza kuchnia chińska to najprawdopodobniej kuchnia kantońska. Serwowane w tej kuchni potrawy są umiejętnie gotowane na parze lub delikatnie przypiekane. Kuchnia pekińska nazywana także "kuchnią stolicy" gustuje w serwowaniu potraw z makaronu. Jest ona bez wątpienia najbardziej różnorodną kuchnią chińską.
Copyright © 2011 Gotowanie, przepisy kulinarne.